Turta Dulce in Ciocolata
Rasfatul ideal in asteptarea lui Mos Craciun
Au venit sarbatorile de iarna si ca orice “bucatarese” care se respecta trebuie sa avem masa incarcata de bunatati.
Este anotimpul dulciurilor cu gust de scortisoara si a trebuit sa ne conformam si noi. Am amanat momentan cozonacii si mancarurile traditionale si ne-am concentrat pe delicatese ceva mai diferite.
Turta Dulce in Ciocolata a fost o inventie de moment daca o putem numi asa… Am pornit cu ideea sa facem turta dulce stantata cu figurine de Craciun si am ajuns sa servim turta dulce in ciocolata decorata cu braduti ;p. Ceea ce s-a intamplat defapt a fost ca reteta initiala nu ne-a iesit 100% asa cum ne asteptam asa ca am avut inspiratie de moment sa o modificam pe ici pe colo si sa ne trezim cu un rezultat genial ;p.
Dupa cum am mai spus de foarte multe ori nici un membru al echipei noastre nu este bucatar profesionist dar la capitolul imaginatie nu ducem lipsa :). Retetele noastre sunt pentru persoane fara experienta dar care indragesc bucataria si le place sa gateasca. Gatim retete rapide, retete usoare si retete simple decorate cu buna dispozitie si un praf de amuzament.
Ingrediente pentru Turta Dulce in Ciocolata
Unt
Poti alege un unt de 60% grasime sau chiar si margarina pentru prajituri. Ambele isi fac treaba excelent.
Zahar Brun
Nici un dulce fara zahar nu?
Oua
Desi am scris oua.. ai nevoie de un singur ou ;p.
Faina
Orice fel de faina alba.
Lapte
Orice fel de lapte indiferent de animalul de la care provine sau continutul de grasime.
Ciocolata
Ciocolata de menaj este excelenta pentru un Ganache fin si dulce.
Frisca Lichida
Frisca naturala este cea mai buna pentru un plus de finete.
Esenta de Vanilie si Scortisoara
Cum altfel ai putea sa obtii turta dulce ideala?
Praf de Copt si Sare
Cum se face Turta Dulce in Ciocolata
Pasul 1
Intr-un castron mare se amesteca marea majoritate a ingredientelor solide. Adica:
faina cu praful de copt, un varf de sare si scortisoara.
Pasul 2
Intr-un castron diferit se amesteca zaharul impreuna cu untul topit, oul batut si esenta de vanilie.
Pasul 3
Se adauga treptat cate o lingura de lapte pana cand consistenta aluatului este cea dorita. Aluatul se intinde si se taie in forme de prajituri.
Pasul 4
Se pune la cuptor la 160 de grade C timp de 10-15 minute.
Pasul 5
Pentru ganache-ul de ciocolata se incalzeste frisca lichida la foc mica pana este aproape sa fiarba. Se toarna peste ciocolata de menaj taiata in bucatele mici si se lasa 5 minute. Se amesteca pana cand compozitia este fina.
Pasul 6
Dupa ce prajiturelele se racesc se imbraca in ganache-ul de ciocolata si se orneaza dupa plac. Se servesc cu un pahar mare de lapte sau cu o cafea fierbinte cat il astepti pe Mos Craciun.
Turta Dulce in Ciocolata
Un deliciu dulce perfect pentru Mos Craciun
Timp de preparare: 20 min + cuptor: 15 min| Dificultate: Usor |
COMPOZITIE
- 1/2 cana de unt topit
- 1 cana zahar brun
- 3 cani de faina
- 1 ou
- 2-3 linguri scortisoara
- esenta de vanilie
- un pliculet praf de copt
- un varf de cutit de sare
- lapte pana cand aluatul are consistenta dorita
GANACHE DE CIOCOLATA
- 250g ciocolata menaj alba sau neagra
- 130 ml frisca lichida
1. Amesteca faina, praful de copt sarea si scortisoara intr-un bol mare.
2. Topeste untul si adauga treptat zaharul pentru a se topi. Incorporeaza in amestec oul batut si esenta de vanilie.
3. Toarna ingredientele umede peste cele uscate si framanta cu o spatula sau cu mana. Adauga treptat cate putin lapte pana cand aluatul are consistenta dorita. Intinde-l pe o suprafata plata si curata si taie formele de prajituri.
4. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt pune formele si lasa-le la cuptor timp de 10-15 minute la 160 de grade.
5. Pentru ganache pune frisca lichida intr-o cratita si adu-o la fierbere la foc mic. Toarn-o peste ciocolata taiata bucati si las-o sa stea 5 minute. Amesteca pana cand ciocolata se topeste complet si ganache-ul are o textura fina.
6. Dupa ce turta dulce s-a racit imbrac-o in ciocolata si incepe sa o ornezi dupa cum iti dicteaza imaginatia :).