Galuste umplute cu prune
Gustul copilariei pe care ti-l reamintesti cu drag indiferent de ocazie
Galustele cu prune au fost si vor ramane unele dintre dulciurile noastre preferate inca de cand eram copii. Cel putin o data la cateva luni trebuie sa fac reteta asta de Galuste cu prune pentru cei de acasa care uneori par ca nu se mai satura de ele.
Va spun sincer ca acest desert nu rezista mai mult de 2 zile la noi in casa Sunt pur si simplu delicioase.
Reteta de galuste cu prune pe care o fac cel mai des este una simpla, fara bataie de cap si care se face destul de repede. Pentru ca nu suntem master chefs in bucatarie mereu o sa cautam sa facem retete frumoase, gustoare DAR SIMPLE….si pentru ca munca de birou nu ne ingaduie foarte mult timp liber. Cu toate acestea vrem sa mentinem un echilibru intre gustos si sanatos, deci o sa incercam ca retetele noastre sa fie cat mai funky fresh si healthy.
Asa ca, mai putina vorbarie si mai multa munca…..*drum roll please*
Galuste cu prune
Vrei sa vezi direct reteta? click aici.
Ingrediente pentru Galuste cu Prune
Prune
Cu cat mai coapte cu atat mai bine. Unele persoane prefera sa faca aceasta reteta cu gem de prune. Se poate si asa dar noi preferam prunele intregi.
Cartofi albi
De preferabil sa nu fie cartofi noi.
Faina
Aproximativ 150-170g de faina. Se poate completa in functie de textura aluatului.
Oua
De marime medie
Pesmet, zahar si unt sau ulei
Pentru prepararea invelisului crocant
Un varf de sare
Cum se fac Galustele cu prune
Pasul 1
Speli prunele, le tai bucatele si le lasi intr-un castron cu putin zahar si scortisoara peste ele. In mod normal eu pun 2-3 linguri de zahar. Dupa gust, cantitatea de zahar se poate micsora sau mari.
Pasul 2
Speli cartofii si ii pui la fiert intregi. Atentie, cartofii nu se curata si nici nu se taie bucatele. Dupa ce au fiert se scot din apa si se lasa sa se raceasca.
Pasul 3
Intr-o tigaie se pun cateva picaturi de ulei sau putin unt si se rumeneste pesmetul pana cand capata o culoare usor aurie.
Pasul 4
Dupa ce s-au racit cartofii ii cureti pe fiecare in parte si ii dai pe razatoare sau ii zdrobesti ca pentru piure. Se amesteca cu ouale si sarea, iar faina se adauga in ploaie treptat. Trebuie sa se obtina o textura omogena si usor lipicioasa.
ATENTIE! Nu adauga mai multa faina decat este nevoie. Dupa fierbere galustele se intaresc, iar daca au in compozitie prea multa faina acestea vor deveni foarte greu de mancat.
Pasul 5
Pentru a crea galustele, umezeste-ti un pic mainile si rupe bucatele de aluat pe care le aplatizezi in palma. Punem in centru cate o jumatate de pruna, apoi modeleaza-l in forma de galusca.
Pasul 6
Punem o oala cu apa pe foc, iar cand fierbe adauga 2-3 galuste. Cand se ridica singure la suprafata inseamna ca sunt gata.
Pasul 7
Scoate cate o galusca din apa si pune-o direct in tigaia cu pesmet. Roteste-o pe fiecare parte dupa care adauga zaharul deasupra.
Galuste cu prune reteta
Gustul copilariei
Timp de preparare: 40 min | Dificultate: Medie | Alergeni: Gluten
COMPOZITIE
- 700g cartofi albi
- 150 – 170 g faina
- 2 oua
- un varf de cutit de sare
UMPLUTURA
- 10 prune mari
- 2 – 3 linguri de zahar
- scortisoara
PENTRU “CRUSTA”
- pesmet
- 2 linguri de ulei sau unt
- zahar
1. Spala prunele si taie-le in bucati mici. Adauga zahar si scortisoara peste ele si lasa-le cateva ore la frigider.
2. Pune cartofii intregi la fiert. Dupa ce au fiert scoate-i din apa si lasa-i sa se raceasca
3. Intr-o tigaie se pun cateva picaturi de ulei sau putin unt si se rumeneste pesmetul pana cand capata o culoare usor aurie.
4. Curata cartofii si da-i pe razatoare. Adauga ouale si sarea, iar apoi faina in ploaie pana cand obtii o textura omogena si usor lipicioasa.
5. Umezeste-ti un pic mainile si rupe bucatele de aluat pe care le aplatizezi in palma. Punem in centru cate o jumatate de pruna, apoi modeleaza-l in forma de galusca.
6. Pune la fiert o oala cu apa. Cand apa fierbe adauga 2-3 galuste. Acestea sunt gata atunci cand incep sa se ridice singure la suprafata.
7. Scoate cate o galusca din apa si pune-o direct in tigaia cu pesmet. Roteste-o pe fiecare parte dupa care adauga zaharul deasupra.