File de Somon cu Sparanghel
Un bust de energie, intr-o farfurie vie
Cine nu adora un file de somon preparat ca un adevarat rasfat culinar? Ok, stim, probabil ca exista si exceptii dar cu siguranta cand vorbim de peste cei mai multi dintre noi pun somonul in topul preferintelor. Si pe buna dreptate, continul relativ ridicat ( pentru un peste) de grasime este compensat de excelenta valoare nutritiva.
Spre exemplu, un file de somon se numara printre putinele alimente din care ne putem suplimenta natural de vitamina D. Alaturi de sparanghel, cu compozitia sa bogata in vitaminele C si E dar si minerale importante precum zincul si seleniul, o portie de file de somon cu sparanghel nu este doar un rasfat culinar, ci si o alegere sanatoasa care nu vine la pachet cu ‘rusinea’ alegerilor gresite.
La 291 de calorii pe portie, gata in doar 30 de minute, somonul glazurat cu sparanghel este o optiune delicioasa pentru orice pranz sau cina, chiar si in zilele aglomerate timpul saptamanii.
Ingrediente pentru File de Somon cu Sparanghel
File de Somon
Nu este cel mai slab peste, dar este super gustos si hranitor.
Sparanghel
Este atat de simplu sa lucrezi cu sparanghelul….il speli, il cureti, il condimentezi si il arunci in cuptor.
Unt
Unt de 65% grasime, nu il vrei pe cel de 85% pentru ca pestele este deja bogat in grasime
Ghimbir
Prieten bun cu Somonul si nu numai.
Sos de Soia
Orice Sos de Soia, poti alege unul care nu este foarte sarat.
Sos de chilli
Nu alege ceva foarte picant pentru ca nu vei mai simti celelalte gusturi din farfurie.
Condimente
Dupa gust, in functie de preferinte.
Cum se face File-ul de Somon cu Sparanghel
Pasul 1
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pasul 2
Topeste untul si adauga peste sare, piper si alte condimente care iti plac. Spala si curata cu un peeler sparanghelul.
Sfat Util:
Nu curata sparanghelul in mana pentru ca este foarte posibil sa se rupa. Foloseste un tocator si un peeler bine ascutit.
Pasul 3
Pune tijele de sparanghel intr-o tava si ungele cu unt. Baga tava cu sparanghel la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute.
Pasul 4
Pentru glazura de deasupra somonului cantareste intr-un bol mic 2 linguri de sos de soia si 2 linguri de sos de chili. Rade in amestec si aproximativ 15 grame de ghimbir.
Pasul 5
Unge fileurile de Somon cu untul topit si o multime de condimente pentru un bust de aroma. Cand sparanghelul este pe jumatate gatit, dupa aproximativ 10 minute, adauga Somonul in cuptor la aceeasi temperatura. Somonul nu are nevoie de mai mult de 10 minute la cuptor.
File de Somon cu Sparanghel.
Rasfat pur in farfurie
Timp de preparare: 30 min| Dificultate: Usor | Portie: 2 persoane
Valori Nutritionale per portie :
calorii: 291
carbohidtrati: 8.15g
grasimi: 17.8g
proteine: 24.2g
COMPOZITIE
- 2 file-uri de Somon
- 56 gr Sparanghel
- 10g unt 65%
- o lingura de ghimbir ras
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri sos chilli
- condimente dupa gust
-
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Topeste untul, adauga condimente in el si unge viguros sparanghelul cu el.
3. Adauga peste ouale batute cu sare si amesteca rapid in tigaie cu o spatula pentru a incorpora aer.
4. Pune sparanghelul in tava si baga-l in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute.
5. Condimenteaza file-urile de somon si unge-le cu unt. Cand sparanghelul mai are 10 minute din cele 20 pe care trebuie sa le stea la cuptor adauga si somonul. Dupa 10 minute scoate totul din cuptor si aseaza-le cum iti place tie in farfurie.