Torta della Nonna

Un desert pe cat de simplu pe atat de divin

Nu ai timp sa citest tot post-ul? Nu-i nimic!

Torta della Nonna este un desert “furat” am putea spune din patiseria italiana. O prajitura usoara, cu un blat extraordinar de fraged si o umplutura de vanilie fina si cremoasa. Torta della Nonna ne-a incantat gusturile de fiecare data cand am preparat-o si mai ales savurat-o.

Torta della Nonna nu se poate lauda cu un aspect fancy, ci mai degraba rustic, iar acest lucru se datoreaza in mare parte zonei din care provine si anume Arezzo. O zona de sate uitata de lume, dar cu o traditie culinara exceptionala.

Numarul destul de mare al ingredientelor este putin intimidant, dar acceptabil avand in vedere rezultatul final…you can’t have beauty without pain right? :))

Combinatia divina a cremei de lapte si vanilie cu mugurii de pin usor ”bronzati” si blatul fraged care se topeste in gura fac din Torta della Nonna unul dintre deserturile noastre preferate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ingrediente pentru Torta della Nonna

Faina

Poti folosi orice tip de faina. Noi am facut chiar si o varianta Gluten Free cu faina de orez.

Oua

De stat sau de tara nu conteaza.

Zahar

Poti folosi zahar alb sau stevioza, nu recomandam zaharul brun.

Unt

Alege un unt mai light cu un continut de grasime de 65%.

Coaja de lamaie

Pentru blat este suficient sa razi coaja de la o singura lamaie. Pentru crema vei avea nevoie de coaja taiata a unei lamai, nu rasa.

Muguri de pin

Noi am inlocuit mugurii de pin cu migdale zdrobite.

Lapte

Noi am folosit lapte de vaca, dar il poti inlocui cu cel de migdale sau de soia, sau orice alt tip preferat.

Amidon de porumb

Nu iti trebuie o cantitate mare, 35 gr sunt suficiente

Zahar vanilat

Un pliculet a fost suficient.

Cum se face Torta della Nonna

Pasul 1

Amesteca faina cu untul taiat cubulete, zaharul, coaja rasa de la o lamaie si 2 oua. Framanta bine amestecul pana toata ingredientele se omogenizeaza. Odata format inveleste aluatul cu folie alimentara si pune-l la frigider timp de aproximativ o ora.

Pasul 2

Pune laptele la foc impreuna cu coaja taiata, nu rasa a unei lamai. Separat, intr-un bol bate bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Adauga 30 g de faina si amidonul de porumb si continua sa bati cu un tel pana cand continutul a devenit cremos.

Pasul 3

Cand laptele este aproape de fierbere indeparteaza coaja de lamaie si varsa o parte peste continutul cremos al bolului realizat la pasul anterior. Amesteca pana se omogenizeaza dupa care goleste bolul peste laptele ramas in oala si pune-l la foc redus. Amesteca incontinuu pana se ingroasa crema. Acopera oala cu folie alimentara si las-o la racit.

Pasul 4

Tapeaza cu faina o tava rotunda de dimensiune medie. Intinde si aseaza aluatul in tava si nu uita sa il intepi uniform cu o furculita. Varsa crema si niveleaz-o cu o spatula. Presara deasupra mugurii de pin.

Pasul 5

Asigura-te ca ai preincalzit cuptorul la 160 grade celsius si lasa Torta sa se coaca aproximativ 50 min sau pana cand crusta devine aurie pe margini. Se serveste rece (daca ai rabdare sa astepti) optional cu zahar pudra pe deasupra.

Torta della Nonna

Un desert pe cat de simplu pe atat de divin

Timp de preparare: activ: 20 min, pasiv: 60 min | Coacere: 50 min| Dificultate: Medie |

COMPOZITIE ALUAT

    • 200 gr unt
    • 160 gr zahar
    • 450 gr faina
    • 2 oua
    • coaja rasa de la o lamaie

CREMA

    • 750 ml lapte
    • 225 gr zahar
    • 4 oua
    • coaja taiata de la o lamaie
    • 35 gr amidon de porumb
    • 1 plic zahar vanilat
    • 30 gr faina
    • 25 gr muguri de pin
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

1. Amesteca untul, faina, zaharul, coaja de lamaie si 2 oua. Dupa ce ai format aluatul pune-l in folie alimentara si lasa-l sa se odihneasca la frigider aproximativ 60 de minute.

2. Pune laptele intr-o oala de marime medie arunca coaja de la lamaie inauntru si adu-l la fierbere. Bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat intr-un bol. Cand s-au omogenizat adauga faina, amidonul de porumb si continua sa amesteci pana cand continutul devine cremos.

3. Cand laptele este aproape de fierbere scoate coaja de lamaie si pune o parte din lapte peste continutul cremos facut anterior. Amesteca bine cu telul pana se omogenizeaza dupa care pune continutul bolului inapoi in oala peste laptele ramas. Pune oala la foc redus si continua sa amesteci pana cand crema devine groasa. Acopera oala cu folie alimentara si las-o sa se raceasca.

4. Alege o tava rotunda de dimensiune medie si tapeteaz-o cu unt. Intinde si pune aluatul in tava si inteapa-l uniform cu furculita. Pune crema inauntru tavii si niveleaz-o cu o spatula. Presara muguri de pin deasupra.

5. Coace Torta la 160 grade celsius aproximativ 50 de minute, pana cand crusta capata o culoare aurie pe margini. Serveste-o rece cu sau fara zahar pudra pe deasupra.

Enjoy! Pofta Buna.

Daca ti-a placut, urmareste-ne pentru mai multe retete:

Torta della Nonna

Torta della Nonna este un desert “furat” am putea spune din patiseria italiana. O prajitura usoara, cu un blat extraordinar de fraged …

Cartofi Acordeon

Nu ne-am gandit niciodata ca traditionalul cartof la cuptor poate fi punctul de atractie al farfuriei. Acesti cartofi mai “zapaciti” si-au facut…

Aperol Spritz

Numele spune tot, Aperol Spritz-ul este aperitivul pefect. Cu o culoare portocalie vibranta si un gust unic putem afirma cu mana pe pahar

Banana Cheesecake

Banana Cheese Cake este un desert delicios si usor pe care noi l-am preluat cu placere din bucataria americana. Poate combinatia banane-crema…

Omelette Muffins

Briosele de omleta, varianta indrazneata si fancy a traditionalei omlete, cum spunem si in titlu sunt defapt foarte usor de facut si extraordinar de…

Ciuperci cremoase

Trebuie sa recunosc, nu mereu am cheful, starea sau energia necesara sa petrec ore intregi in bucatarie. Asta este unul dintre principalele…

Pumpkin Bites

Adoram dulciurile facute in casa si asta nu este un secret. Incercam mereu sa gasim variante simple si sanatoase pentru a inlocui dulciurile …

Pin It on Pinterest

Share This