Tiramisu

Un desert cu istorie

Nu ai timp sa citest tot post-ul? Nu-i nimic!

Tiramisu era un desert cu origini italiene preparat pentru prima oara in Siena, Italia pentru Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici. In acea perioada grandiosul Tiramisu era cunoscut sub numele de Bagatela Toscana. In trecut era un desert foarte cautat de curtezane, care vroiau sa fie cat mai pline de energie pentru eventualele intalniri amoroase, de aici i s-au atribuit si asa zisele proprietati afrodisiace.

So afrodisiac sau nu un lucru este sigur pentru noi si anume Tiramisu este un desert special nu foarte ieftin si nici foarte usor de facut, dar toate eforturile ne-au fost rasplatite la sfarsitul sesiunii de gatit ๐Ÿ˜‰ .

Textura piscoturilor discret insiropate in cafea, finetea cremei de mascarpone si after taste-ul usor amarui lasat de cacao ne-au incantat si cucerit pe viata am putea spune.

Un desert cu greutate pentru noi contrar texturii pufoase pe care o are ;)) Tiramisu a devenit rasfatul nostru preferat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ingrediente pentru Tiramisu

Mascarpone

O sa ai nevoie de o cantitate destul de mare, asa ca inarmeaza-te cu vreo doua cutii de mascarpone.

Oua

Cu cat sunt mai proaspete cu atat mai bine, mai ales ca nu trec prin proces de preparare termic.

Zahar pudra

Iti recomandam sa il treci printr-o sita fina inainte sa il folosesti.

Cafea

Un tiramisu perfect are nevoie de o cafea cu greutate asa ca te sfatuim sa folosesti o cafea buna, de calitate.

Piscoturi

Ce ar fi tiramisu fara piscoturi? ๐Ÿ˜‰ .

Frisca lichida

Am folosit o frisca lichida deja indulcita…stim shame on us :)) .

Cacao

Am folosit-o atat pentru decor cat si pentru gustul usor amarui.

Esenta de vanile

Ii ofera o aroma aparte spunem noi ๐Ÿ˜‰ .

Cum se face Tiramisu

Pasul 1

Separa albusurile de galbenusuri. Pune la mixat 60 de grame zahar pudra cu galbenusurile. Nu uita sa dai prin sita zaharul pudra inainte. Mixeaza pana cand amestecul devine o crema alba cleioasa.

Pasul 2

Adauga peste crema obtinuta la primul pas 500 de grame de mascarpone si o fiola de esenta de vanilei. Mixeaza pana se incorporeaza dupa care pune crema la rece.

Pasul 3

Bate albusurile cu 30 de grame de zahar pudra pana obtii norisori pufosi. Incorporeaza cu o spatula norisorii in crema de mascarpone si galbenus. Amesteca usor cu spatula fara sa scoti aerul din compozitie.

Pasul 4

Bate frisca lichida aproximativ 3 minute. Intr-un bol de marime medie amesteca frisca si compozitia obtinuta la pasul 3 cu o spatula.

Pasul 5

Alege o tava dreptunghiulara si acopera-i fundul cu un strat subtire de crema. Trece piscoturile rapid in cafea unul cate unul pe ambele parti si aseaza-le unul langa altul. Odata format stratul de piscoturi acopera-l cu un strat generos de crema. Pudreaza cu ajutorul unei site cacao. Aseaza peste inca un strat de piscoturi si un strat de crema. Pune-l la frigider si incearca sa il lasi cateva ore bune, daca ai rabdare chiar si peste noapte ๐Ÿ˜› . Inainte sa il servesti pudreaza inca o data un strat de cacao.

Tiramisu

Un desert cu istorie

Timp de preparare: 45min| Dificultate: Medie |

COMPOZITIE

  • 500 gr mascarpone
  • 6 oua
  • 90 gr zahar pudra
  • 35-40 piscoturi (cantitatea difera in functie de marimea tavii folosite)
  • 100 gr frisca lichida
  • 20-30 gr cacao
  • 350 ml cafea rece
  • 1 esenta de vanilie
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

1. Separa galbenusurile de albusuri. Bate galbenusurile cu 60 de grame de zahar pudra pana obtii o crema alba cleioasa.

2. Incorporeaza in crema obtinuta 500 de grame de mascarpone si o fiola de esenta de vanilie.

3. Bate albusurile cu 30 de grame de zahar pudra pana devin spuma. Incorporeaza spuma de albusuri in crema de mascarpone si galbenus cu ajutorul unei spatule.

4. Bate frisca lichida cateva minute pana devine tare. Alege un bol de marime medie si amesteca compozitia obtinuta la pasul anterior cu frisca. Acest lucru se realizeaza cu o spatula si nu cu mixerul ๐Ÿ˜‰ .

5. Alege o tava dreptunghiulara de marime medie. Pune un strat subtire de crema la baza. Trece piscoturile prin cafea pe ambele parti si aseaza-le unul langa altul. Dupa ce tava are un strat complet de piscoturi pune un alt strat de crema, de data asta generos. Pudreaza cacao deasupra si aseaza inca un strat de piscoturi urmat de unul de crema. Lasa desertul la frigider cateva ore si inainte de servire pudreaza-l din nou cu cacao.

Enjoy! Pofta Buna.

Daca ti-a placut, urmareste-ne pentru mai multe retete:

Ciuperci Gorgonzola

Una dintre cele mai rapide, usoare si simple retete de care ai auzit vreodata. Suntem in stare sa bagam mana in foc ca asta va fi cea mai usoara…

Lapte de pasare

Laptele de pasare este unul dintre deserturile preferate ale copilariei noastre. Desi l-am incercat pentru prima oara suntem mandre sa spunem ca…

Strawberry Spritz

Elegant si fin, Strawberry Spritz este un cocktail incredibil de usor de facut. Mai in gluma, mai in serios noi spunem ca Strawberry Spritz este …

Cartofi Acordeon

Nu ne-am gandit niciodata ca traditionalul cartof la cuptor poate fi punctul de atractie al farfuriei. Acesti cartofi mai “zapaciti” si-au facut…

Gris cu ciocolata

Gris cu lapte si ciocolata Rapid, gustos, cu multa ciocolata si cel mai importanta, usor de “gatit”. Grisul cu lapte este unul dintre cele mai usoare…

Pandispan cu Mere Caramelizate

Putem sa ii spunem in multe feluri: prajitura rasturnata cu mere, pandispan cu mere, tort de mere, cert este ca acest desert indiferent de…

Oua la Cuptor cu Legume

Dupa cum probabil ai observat deja ne plac retetele rapide si delicioase si totodata sanatoase. Ouale la Cuptor cu Legume se incadreaza perfect in …

Pin It on Pinterest

Share This