Paste cu sos Ragu alla Bolognese
Rapide si delicioase, pranzul ideal

Dupa cum bine sti, adoram retetele rapide, iar daca printre aceste retete putem strecura si paste, atunci cu atat mai bine!

Pastele cu sos ragu alla Bolognese sunt usor de facut si rapid de mancat :)). Lasand gluma la o parte acest dish este un vis devenit realitate. Merg perfect ca fel de mancare principal fie ca le servesti la pranz sau cina. In plus, sosul poate fi congelat sau pastrat in borcane si depozitat pentru retete viitoare. How is that for smart cooking :p.

Pastele cu sos bolognez provin din nordul Italiei si dateaza din anul 1891. Reteta actuala este usor diferita fata de cea traditionala si ca orice reteta mai are inca zeci de alta variante in functie de gust si de bucatarul care o prepara. Secretul pastelor cu sos ragu este rabdarea. Nu necesita mult efort de pregatire dar au nevoie de o pregatire destul de lunga si lenta la foc mic.

Reteta in sine si pregatirea ingredientelor este cum nu se poate mai simpla si putem spune ca sosul se prepara aproape singur.

De ce sa arunci banii la diverse restaurante cand poti foarte usor sa prepari acest fel de mancare in intimitatea si comfortul casei/ bucatariei tale? Iti garantam ca gustul de acasa nu se compara cu cel al sosurilor pe care le gasesti pe rafturi in magazine.

So in cazul in care am reusit sa iti atragem atentia te invitam in bucatarie alaturi de noi sa facem acest deliciu italienesc.

Paste cu sos Ragu alla Bolognese

 

Vrei sa vezi direct reteta? click aici.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ingrediente Paste cu sos Ragu alla Bolognese

Paste

Poti folosi orice tip de paste, noi am ales sa folosim bavete si spaghete fara gluten pentru a multumi pe toti invitatii la masa.

350 gr carne de vita

Te sfatuim sa alegi o carne mai grasa, poate fi spata sau pulpa. In unele retete ai sa gasesti carne de vita amestecata cu cea de porc. Lasam la alegerea ta carnea pe care doresti sa o folosesti si in ce proportie vrei sa o amesteci.

150 gr pancetta

Pancetta (piept de porc sarat, condimentat si uscat) va da o aroma speciala acestui preparat. Se poate folosi si piept de porc crud, kaiser sau bacon.

2-3 rosii mari

Taiate cubulete

200 ml suc de rosii mai gros

Nu conteaza daca este facut in casa sau cumparat

Un morcov, o ceapa si 1-2 tije de telina

Se taie toate cubulete si se amesteca

2-3 linguri ulei de masline

Se pune in cratita inaintea ingredientelor

50 gr unt

Se amesteca cu uleiul de masline

Sare, piper

Dupa gust. Stim, cand am spus deliciu italienesc automat te-ai gandit la condimente italienesti si ierburile italienesti…nici vorba!

100 ml vin alb sec si 1 l de apa

 

Cum se fac Pastele cu sos Ragu alla Bolognese

Pasul 1

Curata si taie marunt ceapa, morcovii si tijele de telina. Ceapa poate fi alba sau rosie, culoarea nu are importanta. Taie si pancetta (pieptul de porc) in bucatele mici dar nu se amesteca cu legumele..inca.

Pasul 2

Intr-o tigaie sau cratita antiaderenta incinge lingurile de uleiul impreuna cu untul. Se adauga usor bucatelele de ceapa si se calesc pana cand devin traslucente. Pune peste pancetta, morcovul si tijele de telina.

Pasul 3

Dupa ce legumele s-au calit, poti adauga carnea tocata. Se amesteca bine pana cand toate ingredientele sunt incorporate. Lasa la prajit cateva minute la foc mic amestecand incontinuu.

Pasul 4

Adauga vinul alb si mareste un pic flacara pentru a se evapora alcoolul. Toarna peste intregul amestec rosiile si sucul de rosii. Amesteca bine si pune peste si apa, sarea si piperul.

Pasul 5

Tot ce trebuie sa faci acum este sa ai rabdare si sa astepti. Sosul dureaza aproximativ 3 ore give or take. Partea buna este ca nu trebuie sa stai langa el sa il descanti. Se gateste singur dupa cum am mai spus :P. Amesteca din cand in cand si gusta-l pentru a te asigura ca are tot ce ii trebuie.

Pasul 6

Separa sosul in recipiente de dimensiuni medii si pune-l la congelator sau in borcane in camara. Este perfect pentru zilele acelea lenese in care nu ai timp sau tragere de inima sa gatesti dar ti-e pofta de ceva bun.

Pasul 7

Pentru a termina reteta de paste cu sos ragu alla bolognese mai ai nevoie doar de paste. Fierbe cantitatea necesara de paste in apa cu sare si amesteca-le intr-o tigaie cu sosul deja pregatit. Va iesi o nebunie de ai sa te lingi pe degete.

Serveste Pastele cu Ragu Alla Bolognese cu parmezan si un pahar de Aperol Spritz in stil italienesc

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Paste cu sos Ragu alla Bolognese

Rapide si delicioase, pranzul sau cina ideala

Timp de preparare: 20 min (3 ore pentru fierbere sos)| Dificultate: Mediu |

COMPOZITIE

  • 300 gr bavete
  • un praf de sare
  • 100 gr parmezan
  • o rosie sau cateva frunze de menta pentru decor

COMPOZITIE SOS RAGU

  • 350 gr carne de vita
  • 150 gr pancetta
  • 2-3 rosii
  • 200 ml suc de rosii
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1-2 tije de telina
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 litru apa fierbinte
  • sare, piper dupa gust
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

1. Se curata si toaca marunt pancetta, ceapa, morcovii si telina.

2. Se incinge uleiul impreuna cu untul intr-o tigaie sau cratita antiaderenta. Se caleste ceapa pana cand devine traslucenta si se adauga pancetta, morcovul si tijele de telina.

3. Se adauga carnea tocata si se amesteca bine separandu-se toate cocoloasele. Se lasa la prajit la foc mic pentru cateva minute.

4. Se adauga vinul si se lasa sa se evapore cateva minute dupa care se toarna peste toate ingredientele sucul de rosii impreuna cu rosile tocate. Dupa 3-4 minute se adauga si apa fierbinte si sarea si piperul.

5. Se lasa sa fiarba incet timpt de aproximativ 3 ore.

6. Sosul se pune in caserole sau borcane pentru depozitare in congelator sau camara.

7. Pentru pastele cu sos ragu se opreste cantitatea de sos dorita intr-o tigaie si se fierb pastele in apa cu sare. Pastele fierte se amesteca cu sosul la foc mic timp de 2-3 minute. Se servesc cu parmezan si un pahar de Aperol Spritz in stil italienesc

 

Enjoy! Pofta Buna.

Daca ti-a placut, urmareste-ne pentru mai multe retete:

Banana Bread cu Caise si Fulgi de Ciocolata

Banana Bread cu Caise si Fulgi de Ciocolata – Fara Gluten Un desert usor, pufos si …

Cocktail Hugo

Cocktail Hugo Racoritor, aromat si excelent intr-o zi torida de vara Nu ai timp sa citest tot post-ul? Nu-i nimic!

Campari Orange Cocktail

Campari exte cunoscuta ca una dintre cele mai faimoase si apreciate bauturi din toata lumea. Un aperitiv cu renume …

Salata cu Ou Posat

Este vara, este cald si prioritatea noastra este sa ne racorim si sa ne pastram light pe cat mai mult posibil. Incercam sa evitam …

Sparanghel cu Prosciutto si Pepene Galben

O combinatie simpla, dar spectaculoasa din punct de vedere al gustului si de ce nu si al aspectului,

Tartine cu Migdale

Iti este de ceva dulce, pufos si crocant in acelasi timp? Da si noua ni se mai intampla sa avem pofte alese si greu de inteles dar ne bucuram…

Tiramisu

Tiramisu era un desert cu origini italiene preparat pentru prima oara in Siena, Italia pentru Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici.

Pin It on Pinterest

Share This